Dag 40 efter operationen.

Välkommen till min sista kväll med fixerad käke!
 
Så imorgon smäller det alltså, då ska i alla fall hälften av allt skrot i munnen bort. Kommer säkert gå ner ett kilo bara av att få ur det där ur munnen. Så, vad ska jag summera nu då här ikväll? Jag gör ett par listor, topp tre-varianter (eventuellt fler punkter i vissa kategorier). Utan inbördes ordning!
 
Topp tre - Saker jag saknat att äta:
1. Rostad macka med ost.
2. Sallad (i alla former) + något kött och en härlig sås.
3. Finn Crisp med färskost.
 
Topp fem - God, flytande mat:
1. Fisksoppa med saffran. FAVORIT!!
2. Broccoli & Ost-soppa.
3. Asiatisk linssoppa
4. Näringsersättning med chokladsmak.
5. Proviva-juicer (helst med smak av citrusfrukter)
 
Topp sju - Saker som varit jobbigt:
1. Första svullnaden.
2. Känselbortfall i läppar och kinder.
3. Magens omställningsdagar från att få fast föda till att bara få flytande.
4. Gäspa.
5. Hitta olika och goda soppor.
6. Få ihop tillräckligt mycket kalorier.
7. Skavande trådar i munnen.
8. Ta bort stygnen.
9. Prata engelska, hehe.
 
Nu måste jag poängtera att de här "jobbiga" sakerna är sånt som jag har varit tvungen att fundera på för att komma fram till några punkter. Det är faktiskt så att allt som är lite jobbigt, som att ta bort stygnen till exempel för det sved och drog lite i munnen, glömmer man bort fem minuter efter det är klart. Allt går över snabbare än man tror och inget är för evigt. Man glömmer det på nolltid. Alltså inget att egentligen gruva för!
 
Topp 6 - Tips till eventuella käkpatienter:
1. Hitta på saker, ut och gå, läs, se filmer, aktivera dig så glömmer man bort det som är jobbigt. Lev så normalt som det går!
2. Dokumentera "utvecklingen" med bilder och text om hur dagsformen är och vad som händer i kroppen/munnen/ansiktet. Helt enkelt kul att se förändringen!
3. Ät så bra mat som du kan, inte bara Coca Cola och juicer. Man behöver mer än bara socker för att fungera som människa.
4. Se till att bli uppassad av familj, släkt och vänner som finns i närheten. Man orkar inte lika mycket som vanligt om man inte får i sig ordentligt med mat.
5. Köp en munskölj - det räddar dagen!
6. Köp inte kläder medan du går på soppdiet, de kommer inte passa när sopporna ersätts med vanlig mat...
 
Summa summarum, jag tycker som sagt att de här veckorna har flugit förbi rätt obemärkta trots att jag verkligen inte fungerat som vanligt. Människan är verkligen ett vanedjur, anpassar sig snabbt till situationen. Tror också att det är lättare när man vet att det är under en begränsad tid och är förberedd på vad som komma skall. Jag gick omkring i veckor föra operationen och funderade på hur tusan det skulle gå med att äta, hur det skulle kännas att inte kunna öppna munnen osv. Det gjorde mig nog bra förberedd på alltihop, fick även order om att verkligen tänka mig in i att jag skulle vara fixerad när jag vaknade efter operationen för att göra det lättare för mig själv och inte försöka med något dumt. Sedan visade det sig att allt jag trodde skulle vara jättebesvärligt, som att dricka, prata och vem vet vad inte var så himla knepigt i alla fall. Jag kunde till och med svälja i fel strupe utan att jag var tvungen att knipsa upp käkfixeringen med tången som följt med mig vart jag än gått. Borsta tänderna gick ju över förväntan även om jag bävar inför att ta itu med insidan av tänderna på riktigt. Har bara kommit år ytterst lite som det är nu.
 
Tänkte som sagt försöka fixa en eller två bilder av vad de gjort med min käke och hur det såg ut från början. Vore även tufft att få någon bild på hur röntgenbilderna sett ut innan och efter! Tänkte också skriva ner lite av vad jag har ätit, ifall det skulle vara till någon hjälp för någon någonstans, någon gång.
 
Tack och hej, leverpastej!

Kommentarer
Postat av: Annika

Bra kämpat Ellen! Har varit kul att följa med på din resa!

2012-12-18 @ 16:27:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0